LYCKSELE VISITOR CENTER

Lycksele Visitor Center
Lycksele Visitor Centerär ett utvecklings- och samordningsnav som bejakar och driver frågor i besöksnäringens intressen. Visitor Center ska också vara ett öppet och välkomnande besökscenter med en lokal profil och ska arbeta med utveckling av besöksnäringen i samverkan med förenings- och näringslivet och kommunen samt fortsätta tillhandahålla besöksinformation digitalt och fysiskt. Lycksele Visitor Center ska bidra till det attraktiva Lycksele.

Målgrupp
Besökare regional, nationell, internationell nivå
Besöksnäringsföretag i första hand
Föreningar och arrangörer
Företagare
Lokalbefolkning

  • Värdskap- Att ständigt förbättra bemötande och värdskapet gentemot besökaren.

  • Kontaktvägar – Digital och fysisk bemanning tillhandahålls

  • Samverkan och Utveckling –Aktivt arbeta för en god samverkan med Visitor centers intressenter, alltid med målet att utveckla besöksnäringen i kommunen.

  • Bevakning av besöksmål – Hålla sig uppdaterad om besöksmål och turistföretag i kommunen för att på ett professionellt och informerat sätt kunna ge besökare korrekt information.

  • Hållbarhet – Att främja ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle och bidra till de globala målen (Agenda2030).

Lycksele Visitor Center

Förmedla turistinformation samtidigt som det ständigt sker ett destinationsutvecklingsarbete med visionen – Lycksele kommun, en attraktiv turistdestination. När behovet finns skapa mobila Visitor Centers vid strategiska platser där många besökare vistas. Underhålla bemannade turistserviceplatser (InfoPoints) på strategiska platser i kommunen samt se över nya potentiella turistserviceplatser.

Aktivt marknadsföra Lycksele som turistdestination i den mån det är möjligt samt inspirera till besök i hela kommunen.

I nära samarbete med kommunen, företag och föreningar arbeta med att identifiera samt hitta förbättringar och effektiviseringar som främjar utvecklingen av Lycksele som en hållbar och attraktiv besöksdestination.

Uppfylla Visitas krav på auktorisation på turistinformation/turistcenter.

På uppdrag av Lycksele kommun

OM KONCEPTET VISITOR CENTER

Vad är ett Visitor Center?

Ett Visitor Center är en effektivisering och utveckling av den tidigare turistbyråverksamheten med kraft av en hel destinationsorganisation. Gold of Lapland har ett lokalt fokus i Visitor Centerkonceptet men med en bredare kompetens genom läns- lands- och kommunöverskridande uppdrag och projekt.

Bakgrunden.

2015 gick tre destinationsorganisationer samman i gemensamt projekt ”INTILL” (2015-1018). Gold of Lapland, Hemavan Tärnaby och South Lapland. Målet var att utveckla turismen i den geografiska regionen Malå, Norsjö, Lycksele, Storuman, Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Strömsund. Visit Hemavan Tärnaby var projektägare och Gold of Lapland ekonomisk förening var en av samverkansparterna .

“Från Turistbyrå till turistiskt utvecklingscenter” hette den första aktiviteten i projektet och som lade grunden till dagens Visitor Center.

Den traditionella turistbyrån var resurskrävande som stora delar av året hade låg besöksfrekvens och således låg effektivitet. I andra änden fanns behov av en resurs som tar till vara näringens intressen och jobbar med utveckling av våra destinationer ur ett turistiskt perspektiv.

De lokala behoven behövde lokala lösningar utifrån lokala förutsättningar. Det är grunden till att vi har format Visitor Centers som lokala utvecklingsnav. Genom Visitor Center bygger vi nätverk och relationer med beslutsfattare, tjänstepersoner, föreningar, drivna medborgare, myndigheter, regioner, organisationer osv.

Visitor Centers viktigaste uppgift är samordningsfunktionen som håller ihop och tar tillvara besöksnäringens olika intressen. Genom Visitor Center driver vi Gold of Laplands olika projekt med en lokal touch. Det är alltid det lokala som står i fokus. Besöksnäringen är i en ständig förändring med nya företag och nya människor som behöver stöd och insatser vilket gör att arbetet aldrig kan bli färdigt och kräver därför kontinuitet.

Tidigare avtal/samarbetsprojekt med Lycksele kommun:

Lycksele Visitor Center (2019-2022)

Lycksele Visitor Center – Next step (2023-2024)

Marino Carlsson
Marino CarlssonDestinationsutvecklare