INCLUSIVE CENTRES OF CULTURE (ICCE)

Projektperiod: 2024-10-31 till 2026-12-31

Statistik och undersökningar visar ett ökat intresse för Europas nordliga områden. Naturen, norrsken, jultomten, renarna hör till huvudattraktionerna, inte minst under vintersäsongen. Men när det kommer till konst och kulturella attraktioner är turistbesöken av betydligt mindre omfattning. Dessutom besöks platser med kulturutbud sällan av lokalt boende.

Konst- och kulturaktörerna samt turismutvecklare i Auroraområdet står inför utmaningar som att nå lokalbefolkningen och turister som besöker orten men inte hittar de kulturella besöksmålen. Det finns ett behov av att främja konst och kultur som en attraktion för turister, minska säsongsvariationer genom året-runt turism, som även är gynnande för lokalbefolkningen. Behoven av en ökad inkludering har identifieras av både kultursektorn och turistnäringen i norra Sverige och Finland.

Tillsammans med projektägare The mission of Lapland University of Applied Sciences vill vi verka för ett integrerande kulturliv i projektgeografin. Övriga samarbetspartners är: Konstmuseet i norr, Kiruna, Korundi kulturhus, Finland, Skogs- och samemuseet, Lycksele, Umeå universitet/Bildmuseet, Umeå samt Designhögskolan, Umeå.

Projektets mål

Identifiera vilka icke-besökarna är i projektgeografin och hitta deras synpunkter och önskemål vilka kan lyfta kulturinstitutionerna och få dem att integrera med övrig besöksnäring och samhällsfunktioner.

Hitta och ta vara på goda exempel och lösningar för besök av målgruppen (civilsamhället, mer specifikt icke-beesökare, de som vanliga inte besöker kulturinstitutioner, allt från turister, lokalbefolkningen), då skapar projektet sammanhang och kan hitta lösningar för att inkluderar dessa grupper.

Genom att främja meningsfulla relationer mellan turister, lokalbefolkning, aktörer och kulturella besöksmål syftar projektet till att milda negativa turismkonsekvenser och odla ett mer hållbart turismekosystem i projektgeografin.

Omvandla kulturcentrum i projektgeografin till levande nav som underlättar interaktioner mellan samhällen och turister.

Det övergripande målet är att främja nordlig konst och kultur och säkerställa att den får det erkännande och den uppskattning den förtjänar bland både invånare och besökare och därmed främja året-runt-turism och kunna erbjuda kulturella upplevelser oavsett säsong.

Under projektperioden kommer vi kommunicera om projektet och aktiviteterna i olika kanaler samt med media, bland annat genom podcasts.

Anna Israelsson
Anna IsraelssonProjektmedarbetare

Vill du att vi håller dig uppdaterad i vad som pågår i projektet? Kontakta någon av oss via telefon eller meddela ditt intresse i formuläret nedan!

Karin Fällman Stenlund
Karin Fällman StenlundProjektmedarbetare

Projektet möjliggörs genom utvecklingsmedel från:
INTERREG Aurora

Medfinansiärer:
Region Västerbotten

Lycksele kommun

Samiskt matevent i Arjeplog

September 2nd, 2024|0 Comments

Många har länge efterfrågat möjligheten att få laga samisk mat tillsammans. Att få träffas, snacka, utbyta erfarenheter, fråga, lära om samisk mat. Därför har Gold of Laplands projekt Smaka på Vindelälven nu spikat ett samiskt [...]

Årsstämma & middagsmingel!

April 19th, 2024|0 Comments

Anmäl dig här Dagordning Se nyhetsutskicket! Årsstämma 13:00 - 15:00 Gammplatsen, Lycksele. Konferensrum Stubben, Maskinepoken eller via länk Ca. 17.30 Middag och mingel Medlemmar och vänner till Gold of Lapland är [...]

  • Tillsammans anordnar Smaka på Vindelälven och forfoodies.se smakrundor i Vännäs/Tavelsjö, Norsjö och Vindeln.

Matturer längs Vindelälven ger mersmak

April 19th, 2024|0 Comments

I sommar satsar eventföretaget forfoodies.se, i samarbete med projektet Smaka på Vindelälven, på tre smakrundor längs Vindelälven och dess biflöden. Dessa går till Vännäs-Tavelsjö, Norsjö och Vindeln. Här bjuds besökarna vid varje anhalt på något [...]