En dryg månad på det nya året har gått och vi hoppas innerligt att det blir ett bättre år än 2020. Vi kommer att fortsätta att göra det vi kan för att lindra effekterna av pandemin för våra medlemmar genom våra pågående projekt. Den nya pandemilagen och restriktionerna i Västerbotten har inte gjort det lättare att bedriva verksamhet inom besöksnäringen. Nedan har vi listat några bra länkar och platser som ni kan vända er till för att få svar på vad som gäller för just er verksamhet.

Den nya pandemilagen – vad gäller?
Från och med den 10 januari gäller den nya pandemilagen och det är Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Västerbotten har infört hårdare restriktioner fram till åtminstone den 28 februari. Nedan länkar vi till sidor där man kan läsa mer om vad som gäller.


Kärlek på Arena Älven

Leaderprojektet Arena Älven kunde nog inte ligga mer rätt i tiden än under rådande pandemi. Trots att ett flertal större evenemang tvingats ställas in och januari har bjudit på många kyliga dagar har det varit glada besökare på älven och barnfamiljer och andra har verkligen hittat ut.

– Nu gäller det att se möjligheterna att skapa trivsel utan att skapa trängsel, säger projektledaren Marino Carlsson på Lycksele Visitor Center.

I helgen som kommer, med Alla Hjärtans Dag, planeras därför endast små insatser som att tända marschaller på lördagskvällen runt skridskobanan och under helgen kommer konstnärer från Lycksele Ateljé att bygga iskonst. Kom gärna ut men se till att hålla avstånd!


Digital hållbarhetscoachning
Projekt Bärkraft bjuder in till kostnadsfria digitala samtal där du som företagare inom kommunerna Vindeln, Lycksele, Norsjö, Malå och Storuman är välkommen att bolla dina tankar och funderingar kring ditt företags hållbarhetsarbete. Droppa in fem minuter och ställ en fråga eller stanna hela timmen och diskutera hållbarhet med Carolin Vallgren, Gold of Lapland, och Anders Sandström, Visit Hemavan Tärnaby AB. Den 23 februari gästas vi av Sirpa Kärki från Region Västerbotten Turism. Sirpa jobbar med Västerbotten Experience och oavsett om ditt företag redan gjort en GSTC-granskning eller är nyfiken på GSTC och Västerbotten Experience (VX) är du välkommen! Ställ alla era frågor till Sirpa om hur ni kan bli en del av VX.Ny medarbetare i Malå

Då vår kollega Malin Johansson gått vidare till nya äventyr i Arvidsjaur och Swedish Lapland har vi rekryterat en ny medarbetare. Anna Israelsson är ny medarbetare sedan början av januari och kommer inledningsvis att jobba 60% i Gold of Lapland med våra projekt Bärkraft och Malå Visitor Center. Anna kommer ursprungligen från Gargnäs i Sorsele kommun och har under många år bott i Umeå med familjen. Men sedan i somras är familjen tillbaka till inlandet och bosatta i Malå. Med en bakgrund som journalist, redigerare och administratör hoppas Anna kunna bidra till en hållbar utveckling av besöksnäringen i Malå och hela Västerbottens inland. Vi önskar Malin stort lycka till och på återseende! Och vi hälsar Anna välkommen till gänget!


Workshop hållbar paketering 

Projekt Bärkraft kommer att erbjuda workshops inom Hållbar paketering under våren. Det är Lotta Backlund på företaget Green Owl Travel & Consulting som håller i dessa och datum kommer inom kort. Dessa workshops erbjuds kostnadsfritt för alla företag inom Vindeln, Lycksele, Norsjö, Malå och Storuman som genomfört, eller bokat in, en hållbarhetsanalys av sin verksamhet. Alla företag som deltar erbjuds även 1 timmes coaching för att få fart på sin egen hållbara paketering. Missa inte detta!

Vill du vara med ändå och finns inom projektgeografin?  Kontakta din lokala projektledare så bokar vi in en hållbarhetsgranskning av ditt företag!


Nordeuropa 2021
Just nu pågår det digitala eventet Nordeuropa 2021, ett event där researrangörer från Benelux- och DACH-länderna träffar destinationer och leverantörer i norra Europa. Gold of Lapland har genom projekt Exportfokus registrerat oss till ett “premium package” för ökad synlighet och har kunnat erbjuda Exportgruppens medlemmar att delta med sina verksamheter. Mycket glädjande att fyra företag tagit chansen att delta och dessutom deltar Cornelia Lohf och representerar Gold of Lapland under eventet och har bokade möten med ett 20-tal intressanta arrangörer. Förhoppningsvis kan resandet återupptas och då kan vi stå rustade för att ta emot gäster igen!


Seminarium internationell paketering

Under hösten 2020 har Tillväxtverket och Visit Sweden genomfört en kunskapsinsats där svenska researrangörer deltog i en seminarieserie i syfte att stärka sin exportförmåga och få ökad kunskap om att paketera och sälja produkter till en internationell marknad. Fokus var på att möta researrangörers krav och efterfrågan, men också på de affärsmässiga möjligheter en tydligare inriktning mot ökad hållbarhet kan ge. Nu bjuder de in till ett öppet seminarium den 17 februari för att presentera den kunskap som tagits fram.


Digitala steget är till för företagen!
Projekt Digitala Steget finns till för dig som vill ta några steg framåt för din digitala närvaro. Med utgångspunkt från där du befinner dig idag kan du när som helst ta hjälp av vår digitale coach Victor eller anmäla dig till något av de kunskapsfrämjande seminarier som projektet erbjuder.


Matkompassen

Länets arbete med mer närproducerade råvaror på våra tallrikar är ett viktigt arbete för hållbar utveckling. Matkompassen är till för dig som konsument, dig som producent och alla restauranger och skolkök därute som vill och kan göra smarta val. En plattform för matchmaking helt enkelt! Nu erbjuder de producenter och försäljare tre kostnadsfria digitala inspirationsföreläsningar med miniworkshop för att öka försäljningen.


Kostnadsfri fortbildning i krisens spår!
I samarbete med Familjen Kamprads stiftelse erbjuder Linnéuniversitetet kostnadsfria distansutbildningar för anställda i besöksbranschen med lägre arbetsbelastning. Passa på att nyttja kristiden till kompetensutveckling om du har kraft och möjlighet till det!


Nya tider för våra nyhetsbrev!

Har du missat att vi kommer byta plattform för våra nyhetsbrev? Det här är sista nyhetsbrevet som går ut via den gamla plattformen. Vill du fortfarande få våra nyhetsbrev får du gärna följa med till vår nya plats! På grund av GDPR kommer det inte att ske automatiskt, men klicka gärna på länken nedan och återanmäl dig, då riskerar du inte att missa något!


Med det vill vi säga att vi finns här för er och vi tycker ni gör ett fantastiskt bra jobb, pandemin till trots!

Karin Fällman Stenlund och teamet i Gold of Lapland

Telefon: +46 (0)70 – 229 06 42

E-mail:karin.fallman@goldoflapland.com

 

Vid tangentbordet: Cecilia Wallinder